Eetbuien door stress

 

Een eetbui hebben tijdens een stress situatie komt heel vaak voor. Je voelt je onrustig en bent op zoek. Wat je eigenlijk wilt is rust in je hoofd. Een eetbui kan je die rust (tijdelijk) geven. Het is daarom ook erg belangrijk om goed te beseffen dat die eetbui je iets geeft waar je behoefte aan hebt. Hij is dan ook erg belangrijk.

Maar je wilt hem liever niet krijgen, dat snap ik heel goed. Dus hoe kun je het oplossen?

Omdat je nu weet dat de eetbui jouw behoefte op dat moment vervult is het belangrijk dat je even goed bij jezelf voelt waar je werkelijk behoeft aan hebt. Bij stress is dat vaak rust in je hoofd en soms zelfs je lichaam. Bedenk een aantal manieren waarmee je rust kunt creëren behalve door te gaan eten. Ik zal er hier een aantal noemen die ik zelf gebruik.

-        Mediteren; ik weet dat dit je “ding” moet  zijn maar geloof mij het doet wonderen. Maar gewoon even een paar keer diep in en uit ademen kan ook al werken.

-        Een wandeling maken; mits het weer het toestaat natuurlijk.

-        Sport; ik doe yoga en als ik een paar zonnegroeten doe voel ik me altijd rustiger in mijn hoofd.      Maar elke andere sport is ook prima, het gaat er om dat je je hoofd leeg maakt

-        Bel een vriend(in) en praat erover of met je partner natuurlijk. Praten lucht namelijk ook op.

En deze is belangrijk!

-        Los de oorzaak van je stress gelijk op als dat mogelijk is. Stel het niet uit naar morgen of volgende week. Als je het gelijk kunt oplossen doe het dan ook.

Toch kun je er bij stress niets aan doen dat je een hongergevoel krijgt. Ons lichaam reageert op stress. Onze bijnieren maken bij stress het hormoon Cortisol aan. Deze wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Hoe dat helemaal precies in zijn werk gaat is een lang en ingewikkeld (en briljant) proces daarom leg ik het even simpel uit zodat het gemakkelijk te snappen is. Voor stress heeft je lichaam extra energie nodig. Dit stamt nog uit de oertijd want toen kon het nog wel een gebeuren dat je onderweg een gevaarlijk beest tegen kwam en je moest rennen voor je leven. Cortisol zorgt voor een hongergevoel zodat jij gaat eten om die extra energie te leveren.

Voordat je jezelf nu een excuus gaat geven om toch maar te eten J. Jij hoeft waarschijnlijk niet te rennen voor je leven dus die extra energie heb jij niet nodig.

Een andere belangrijke oorzaak van eten bij stress is de gewoonte. We worden ermee opgevoed. Een snoepje voor de pijn/schrik/troost maar ook als beloning omdat we iets goed gedaan hebben. Je bent dus al geprogrammeerd om iets lekkers te nemen. Het verschil is echter wel dat je vroeger van je moeder 1 snoepje kreeg en dat je zelf de halve voorraad kast leeg eet. Ben je hier dus ook van bewust en probeer die gewoonte te doorbreken.